Proton

Car Startup#27 2014 Proton Persona SV

Show More

Related Articles

7 Comments

  1. Time dia keluar dulu merupakan salah satu model yang sangat berbaloi. RM44k utk transmisi manual dan RM47K utk varian transmisi auto. Kalau cukup duit beli je cash. Sebab apa berbaloi, utk harga mcm tu dapat :

    1) Engine CamPro IAFM 1.6 (110 HP)
    2) 4 Disc Brake with ABS and EBD
    3) Dual Front Twin Airbag
    4) Rear suspension is multi-link
    5) Rear Boot uses gas strut hinges

    Features dia memang kena dengan harga dan sangai berbaloi. Cuma, Persona nie era keluaran sebelum Geely, so adalah isu kosmetik dan minor kualiti tapi taklah seteruk mana. Persona SV nie launch 2013 ada sampai Jun 2016. Time awal SV nie keluar dia takde driver seat height adjustor tapi later mereka dah tambah nie then button utk control banyak function kat atas radio tu dah berubah dari bulat ke segi empai mcm saga dan sebagainya. SV walaupun sama platform dengan Persona Elegance, pick up dan respons dia kurang power sikit dari Elegance tapi utk gear rendah / RPM rendah. Bila dah gear tinggi / RPM tinggi misalnya cruising kat highway boleh rasa enjin dia power. Tambah pula dengan Lotus handling dia, pakej nie terbaek! Harga second skrg dah murah sangat. SV keluaran 2015 dah boleh dapat dalam RM 22K. Kalau nak kereta second hand Proton yang murah, praktikal dan easy maintenance boleh je amik Persona SV nie.

  2. Just bought one! Love it, a lot of this car was engineered by Lotus! Drives so smooth. And has a fair pick up when you drop the foot 🙂 – Jass.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker