Perodua

Perodua Myvi 2018 Fuel Pump Problem


Saja share2 stop dekat jem lepas itu engin stop sbb eco idle.. kemudian start semula engin tak berapa stable lepas tu mati.. then sistem start lagi kemudian mati lagi… kereta baru pakai 7 bulan

Show More

Related Articles

50 Comments

  1. Baru jadi 7 hari lpas. Skrg kt sc. Kata pusat servis. Jgn biar meter minyak bawah dua bar. Dalam buku servis pun ada tulis. Skrg trpksa tggu part dr hq. Dh smggu kete kt sc 😭

  2. Fuel pump yang bermasalah dibuat dari Indonesia. Fuel pump baru yang akan ditukar (percuma) dibuat dari Jepun. Kereta myvi baru tarikh production dari September 2019 dan sekarang dipasang fuel pump buatan Jepun.

    Setakat ini Perodua belum lagi buat recall untuk fuel pump. Kalau nak tukar kena rosak dulu. Kalau tak rosak tak boleh tukar. Kalau kereta anda dibuat sebelum September 2019 memang ikut nasib la kalau rosak atau tidak. Fuel pump dari Jepun ok ke? Tak tahu lagi. Kena tunggu lagi 6 bulan atau lebih.

  3. Saya baru kena 3 hari lepas. Sebelum ni no signs at all. Dah la otw nk balik jauh. Start balik 30 minit, baru okay. Esoknya tu bawak pegi sc. bila cerita condition, ade yg kata saya mati enjin letak gear salah. Pastu ade kata saya salah stat enjin. Mmg time tu nk marah gila. And the ran through computer, lata electronic dia hang. Harini baru jumpa vid ni. 😭😭 nk pegi balik sc

  4. alhamdullilah dah guna myvi gen3 ni 30k mileage, xde apa2. nak elakkan fuel pump rosak. selalu amalkan, tunggu indicator enjin temp biru tu padam baru jalan.. fuel bar tinggal 2 terus isi kasi penuh paling cun. syangi lah harta anda.

  5. Sebijik jadi cmni kt myvi aku.. aku geram start smpi 10 15 kali.. talipon perodua.. dia ckp masalah bateri kunci kong kot.. cuba letak rapat kt push start tu.. aku mula2 ingat bateri kong sbb ada dashcam.. tp pikir baru setahun stgh.. selalu bateri tahan 2 tahun jugak la (kalu ko jenis tak cas hendpon dlm kete).. pergi lah tukar kt kedai.. rupenye bateri dia harga 400 lebih kt perodua.. bateri kering biasa tak sesuai sbb tak support eco idle dia tu.. hmm.. alih2 aku off kan je echi idle dia tu.. lps tukar bateri.. still jadi masalah sama.. aku ckp.. what the fxxk.. aku nk balik kg cepat ni.. kereta baru kot.. biar betik.. aku tekan smpi 20 25 kali.. pstu start.. hidup nak tak nak.. tkpe.. aku nk lenjan selagi warranti kan.. korang perodua xnak recall exchange fuel pump sbb kos kan.. yelah myvi baru ni berlambak kot org malaysia beli kat jalan.. rugi lah company.. tkpe2.. 5 tahun kan warranti.. aku xservis kt luar tau.. kt centrr je.. setiap servis 300 lebih ke 450 jugak la.. hmm..

  6. Sy kena smlm. Towing ke SC perodua. Harini diorg ckp kene report dlu ke HQ then order part.. kene tunggu 1 hinga 2 mingu br setel. Milage kete br 18k+.Semua owner myvGen3 yg belom kene..hati2 yer

  7. Sama sy pon utk hr ni dh 2 kali kena.. Bila tnya perodua memang stgh kereta baru jadi mcm ni.. Aish
    Mnyusahkan org je.
    Haritu lepas balik dr ipoh stuck dekt trafic light kl sentral tiba2 je. ALhamdulillah Nsib laa xjd dekt highway.

  8. Maaf sy tak pandai sgt pasal kereta..haha tapi sy siap buat part time grab, dah 60k mileage, dan belum ada apa2 problem. Ni datang service dia yg cakap kena tukar fuel pump dgn warranty dan sy angguk shj. Then masa menunggu ni sy google dan sy kesini..lega juga bkn kena dijalan

  9. Tadi baru pergi sc servis utk 20k.. lepas tu.. dorunk kata.. fuel pump kena tukar. . Tp barang tu x ada stock lg..kena tunggu seminggu.. and benda tu dia kata foc je? Mcm wondering juga.. sebab saya ni dh la pompuan.. dtg2 jer..and dorunk ckp pasal fuel pump ni.. dlm hati saya.. kete baru kot.. kenapa kena tukar plak? Myb perodua dh take note pasal banyak aduan pasal fuel pump ni utk myvi baru kot.. ada defect and recalling back utk batch2 tertentu? 🤔

  10. SAHAJA SAYA SHARE.SAYA PUNYA KERETA 2 TAHUN LEBIH DAH ROSAK GEARBOX..BERPUNCA TUKAR SERVIS AT LUAR.HNTAR CLAIM PERODUA TAK BOLEH SEBAB VOID JAMINAN..MMG MANJER KE MYVI INI.SELALU SYA HNTAR TOYOTA AT TEMPAT YG SAMA TIADA MASALH INI..
    NAK TUKAR GEARBOX AT PERODUA 12K..

  11. Ni berlaku sebab terlambat isi minyak sampai bekelip kelip dia punya bacaan minyak.ini bole menyebabkn kerosakan pd fuel pump…maaf…yer…ini pengalaman yg pnh kena dgn sy dulu…so…jgn biarkn bacaan minyak sampai 1 petak…sampai bekelip…pesanan dr sy yg pnh kena…sekian…😁

  12. Ni aku baru kena hahah..dh lah double park buat hal betul…nak main dia bagi start lama woo..last aku call towing..mana tk sampai lagi ni hahahah

  13. pegi saja SC kami scan pkai DSIII..fuel pum ni semua dri kluaran supply lama,skrang supply bru dh xtukar fuel pum seketul,just pegi SC kami akn tukar fuel pum kit saja..oring hitam dlm fuel pum yg bermaslah masuk xfit..pegi mane2 SC brg ad terus tukar je..xpyah nk tgu berminggu2

  14. dah trkena ni , genap stahun pkai . 2 3 kali dh jd still boleh hidup .. hari ni 29mei truk skit dy punye gile tak hidup .. hmm rupe nye tngok kat utube mmg ade msalah fuel pump myvi g3 ni .. patot la pomen tu ckp myak tak naikk fuel pump prob ..

  15. Ak baru kne kat aruz… Xbly nk start. Walaupun dh isi penuh.. Custard ayam btol perodua ni.. Bru 9 bulan pkai.. Kne lak time pkp… Pening paler…

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker