Proton

PROTON PERDANA V6 KERETA BERMASALAH | BETUL KE?


Untuk yang BARU berkunjung ke Channel Abang Zul, silakan klik link ini untuk video-video lain :

Paparan kali ini termasuk
– Menangkis mitos…

Show More

Related Articles

29 Comments

  1. Btul ckp abg zul, yg bising ckp perdana v6 tu yg jnis tak pandai jaga kereta, main hentam je, tau isi minyak trus jalan je tggu rosak. Tau pakai tak tahu jaga. Klau prangai mcm tu, bagi dia kereta kebal pun rosak juga. Dah mmg tak pandai jaga kereta mcm mna kn.

    Sinonim nya gearbox la tpi tu trjadi sbb minyak panas, kuat Lenjan, gear auto kna pndai jaga, jgn kasar Sgt. Klau dah ada oil cooler dlm rm400 dah settle problem tu. Tapi apa nak risau gearbox, rosak ganti je la baru. Dah berlambak skrg harga dlm seribu lbih je max 2 ribua skali upah, atf fluid ngan filter la tu.. Apa nak risau pasal kos gearbox 2ribu klau beli kereta tu pun dah murah, aku bli rm6500 je siap otr. Nak beli kelisa pun 8k wktu tu, baik aku beli perdana ni. Lagi stabil klau laju, selesa bawa, brbaloi lah. Kereta aku dah 18 tahun, bulatan tahun 2001, bru pakai 4 bulan la tpi bagi aku OK je, takde hal.. Sbb aku jenis tukar smua apa yg patut sblum dia rosak, aku habis dlm 5 ribu la tukar mcm2 tpi tu aku tak buat skali terus, aku buat Sikit2 tiap bulan allocate rm500-1000, lgpun parts skrg dah murah, byk pula tu, nak risau apa. Dah best bawa skrg ni, tgl lg nak tukar tayar baru 4biji nnti bajet 1k ambil Goodyear, trus aku nk tukar gearbox sblum rosak, bajet 2k, then last skali aku nak buat full overhoul bajet 2k ke 3k, brgantung apa barang yg tukar, klau tukar smua tu 3k la tmasuk upah, upah baru RM800, yg lain tu kos barang la minyak sgala macam gasket kat bahagian enjin tu. Trus dah jadi mcm kereta baru. Tapi buat pelan2 la, mana yg pling penting dlu. Sbrnya tak payah pun overhoul krtaa aku ni sbb dah srvice tukar mcm2, enjin senyap je, smooth, lgpun service stiap 5k km, aku pakai pennzoil 10w40 sklai upah Dan filter srvice baru rm89, tiap 5k buat apa la Sgt. Nak jaga enjin kn. Tpi tu la klau nak lbih puas hati aku buat last skali overhoul biar kilat tip tip enijn tu.

  2. Saya dah pakai perdana v6 13 thn ok jer…puashati mmg la maintainance tggi tp x selalu rosak…gearbox baru sekali jer overhaul…walaupun umur kereta dah 19 thn tp ttp masih sedap dipandu…siapa pakai v6 jer yg boleh rasa kereta ni mmg terbaik…minyak x kuat mana pon kalau minyak kuat mesti ada sbb salah satu sbb plug dah lama api x cantik…trottle body kotor…

  3. Tq bro zul, ujung tahun nak angkat p.perdana v6,memang ramai yang comments kerita
    Ni banyank masalah.APA terima kasih diatas pecerahan bro zul.salam Dari kuching, Sarawak.

  4. Salam… Saya pkai perdana V6 auto. Yg Saya dok hairan ni bila tgah laju.. lps tu smpi selengkoh Dia MCM nak myentap.. kenapa??? Baru ja berjinak2 dalam dunia v6ni

  5. Assalamualaikum betul tu bang, sy dh 7 tahun guna tk pernah lg baiki enjin. Gearbox pon sekali ja tukar itu pon sebab myk gear leaking kt gasket nya. Lain2 biasa lah mcm timing balt ikot spedo tukar lah. Buat masa ni 7 tahun guna tkda mslh langsung. Top speed power. Hehehe

  6. Aku pun pkai perdana v6 model excutive 2009. Aku beli baru. Bkn second. Dr sejak beli smpai skrg dah 2020. Xde masalah apa2 berlaku. Leaking pn xde. Tp mustahil la kalau tayar pun ko xpernah tukar.. benda2 servis itu jgn ckp. Memang la kena. Tp lain2 penyakit xde apa2 pn. Xtau la mgkin gaji berkat kot..

  7. V6 barang mahal. Sebab tu kalau rosak deme ganti barang seken rikon pulak,nak jimat. Kalau tukar barang ori. Mahal. Pakai sei la jimat sikit atenya.

  8. Saya pkai perdana taun 2004..tp sy bli second..bru guna 5taun lebih..tp enjin v6tt..alhamdulillah..xdak msalh..cuma lower arm ja..tu pun tukar 2 kali..jln dekat..minyk kuat skit..jln jauh minyk jimat btoi

  9. dia punya bunyi exzos lain dari yg lain.. stabil pada kelajuan 170 km atas higway. perdana v6 bukanlah kereta bermasalah.. tapi owner keta yg bermasalah.. culas dlm penjagaan keta. bila dah rosak salahkan keta dan pengeluar keta. saya guna v6 dan citra . pendapat saya v6 lebih jimat minyak berbanding citra.

  10. Terima kasih bang. Lega saya dengar abg punya explain. In Sya Allah saya akan beli perdana V6 ni tak lama lagi. Kereta idaman masa saya remaja dulu. Sekarang saya dah umur 33 baru nak beli.

  11. tq abg zul…sy pun mmg teringin nak guna perdana v6 ni…dengar citer2 org mmg seram,tp bila dah dengar penjelasan abg zul…jd tak seram dah…hahaha

  12. Memang sedap pakai V6. Tiada masallah. Biasa kan repair dgn tukar part macam mounting. Gearbox tiade masallah…kena tukar minyak gearbox dgn sometime leaking sebab sump…tukar rubber je…

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker